راهکار مقابله با فراموشی دروس در ماه های پایانی تا کنکور

به زمان برگزاری کنکور کارشناسی ارشد نزدیک می شویم و ممکن است احساس فراموشی مطالب به سراغ شما بیاید. در گام اول با آرام کردن فضای فکری اطرافتان سعی کنید مانع هجوم افکار منفی و تلقین آنها به خود بشوید. واقع بینانه به مرور مطالب بپردازید و اگر مشکلی در یادآوری داشتید آن را برطرف کنید.
در سال 1885 دکتر هرمان ابینگهاوس در مورد روند فراموشی دروس نسبت به زمان تحقیقی انجام داد که خیلی جالب و قابل توجه بود.
وی فهرستی از چندین کلمه ساده را به صورت کامل حفظ کرد و در فواصل مختلف زمانی (از 20 دقیقه تا 31 روز ) خود را میآزمود تا بداند در هر فاصله زمانی چه تعداد از واژهها را به خاطر می آورد.
نتایجی که گرفت به این صورت است:
پس از 20 دقیقه 60 درصد مطالب را حفظ بود، پس از یک ساعت کمتر از 50 درصد، پس از 8 ساعت کمتر از 40 درصد، پس از 24 ساعت نزدیک 30 درصد، پس از پنج روز کمتر از 30 درصد و بالاخره پس از 31 روز نزدیک 20 درصد مطالب در حافظه او باقی مانده بود. به عبارت دیگر این آزمایش به سادگی نشان داد 40 درصد فراموشی دروس و مطالب، در 20 دقیقه نخست و 70 درصد طی 48 ساعت اول اتفاق می افتد؛ پس اگر مرور صحیح صورت نگیرد فراموش خواهند شد و شاید حدود 30 درصد آن در خاطر می مانند.
آیا شما هم احساس می کنید مطالب در حافظه تان نمی مانند؟
شاید برای شما هم پیش آمده باشد یا حتی دیده باشید که بعضیها خیلی درس میخوانند و خیلی برای به خاطر سپردن درسها زمان صرف میکنند و خوب میخوانند ولی در آزمونهای آزمایشی و خود کنکور سراسری نتیجهای که انتظار دارند، حاصل نمی شود.
استرس زیاد
از دلایلی که میتواند علت اصلی عدم توانایی در به خاطر سپردن درس و یادآوری نکات می باشد، فراموش کردن مطالبی است که شما همه آن ها را خواندهاید ولی فکر میکنید از ذهن شما پاک شده اند.
معمولا هر چه به روز کنکور نزدیکتر می شویم بعضی داوطلبان این توهم برایشان پیش می آید که اکثر مطالب را فراموش کرده اند. شاید بتوان گفت این موضوع به خاطر استرس خیلی زیاد اتفاق می افتد. اگر شما هم این احساس را دارید باید بدانید که هر آنچه خواندهاید هنوز در مغز و سرجایشان هستند؛ اما چرا فکر می کنیم چیزی یادمان نمی آید و یا نمی توانیم مبحث خوانده شده را برای خودمان یادآوری کنیم؟
استرس فراموشی دروس در داوطلبان بیشتر می شود و این احساس فراموشی مطالب و مشکل به خاطر سپردن درس، باعث افت بازده مطالعاتی می شود. این مقاله درباره استرس را بخوانید: تکنیک های رفع استرس شب امتحان
اصلا جای نگرانی نیست! این حس فراموشی واقعیت ندارد و کاذب است. چرا که مغز نمیتواند به یکباره مباحثی را که در خود دسته بندی کرده، فراموش کند. از تلقین های منفی و تکرار اینکه من همه درسها را فراموش کردم، دست بردارید.
تکنیک هایی وجود دارد که کمک می کند جلوی فراموشی مطالب و مشکل به خاطر سپردن درس را بگیرید یا اینکه سرعت فراموشی را خیلی کندتر کنید.
-
مرور مرتب
مرور یکی از کلیدی ترین عوامل برای جلوگیری از فراموشی دروس و مطالب است. همیشه زمانی را برای مرور مطالبی که قبلا خواندهاید در نظر بگیرید.
وقتی که مطلبی را یاد گرفتید آن را یک روز بعد و حدود 7 الی 10 روز بعد و بعد از آن، تقریبا یک ماه و بعد چهار ماه بعد از آن هم آن مطلب را مرور کنید. در این صورت است که آن را یک سال در حافظه خود ذخیره کرده اید.
-
نکته برداری
خلاصه نویسی و نکته برداری کاری است که باید انجام بدهید. چون نوشتن یکی از راه های مهمی است که باعث میشود مطالب بیشتر در حافظه شما باقی بماند و برای مرور مطالب هم بسیار کاربردی ومفید است.
شما می توانید با کنفرانس دادن و تدریس مطالبی که یاد گرفته اید برای دوستان و حتی اعضای خانواده خود باعث ماندگاری بیشتر مطالب در حافظه خود شوید.
راهکار ویژه استاد توسلی برای مقابله با فراموش کردن مطالب
بعضی دوستان سوال می پرسند که من یک سال درس مدار الکتریکی، الکترونیک و یا دروس مختلف را خواندهام، مطالب را متوجه هستم، اما الان احساس می کنم چیزی یادم نیست و در به خاطر سپردن درس مشکل دارم. یعنی اگر یک سوال درباره مدار ببینم با یک نگاه گذرا به جزوه میتوانم آن را کاملاً حل کنم. اما بدون چک کردن جزوه احساس می کنم چیزی بلد نیستم و نمی توانم سوال را حل کنم. و نمی توانم درس را به خاطر بسپارم. مشکلی که این دوستان دارند عدم طبقه بندی مباحث در ذهن شان می باشد. اعتماد به نفس پایین نیز از دلایل به وجود آمدن این حس است. به خودشان تلقین می کنند که مطالب را فراموش می کنم.
حتی خود من اگر بخواهم همین الان و یکباره درباره گراف صحبت کنم، احساس می کنم چیزی یادم نمی آید با اینکه ۸ الی ۹ سال است مبحث مدار را تدریس می کنم. اگر بخواهید این حس را به خودتان تلقین کنید واقعاً در عملکردتان تأثیر منفی خواهد گذاشت.
حالا چه کار کنیم که این اتفاق نیفتد؟
یکی از راهکارهای حل مشکل فراموشی دروس و عدم به خاطر سپردن، تمرین و تکرار است. اگر این کار را انجام می دهید با این روش که می گویم حتما نتیجه بسیار خوبی خواهید گرفت. یک جزوه یا کاغذ بردارید و نام هر فصل را روی آن بنویسید. سپس سعی کنید بدون نگاه کردن به جزوه خلاصه ای از محتوای آن را روی کاغذ یادداشت کنید. مثلاً فرض کنید همین الان از شما بپرسم در مبحث مرتبه اول باید چه کار کنیم ؟ یا فکر کنید میخواهید این مبحث به یک نفر آموزش بدهید باید یک فلوچارت ذهنی بکشید یعنی به هیچ عنوان به جزوه یا کتاب تان نگاه نکنید و فقط به مغز خودتان فشار بیاورید. وقتی که ما به مغزمان فشار میاوریم و آن را مجبور می کنیم، میتوانیم همه اطلاعاتی که در دیتابیس آن موجود است بیابیم. و بعدا یا سر جلسه کنکور خیلی سریع تر به این دیتابیس دسترسی پیدا کنیم.
همه اطلاعاتی که خوانده ایم در مغز ما ذخیره شده است مسئله مهم پیدا کردن جای آن هاست. همین الان اگر وقت دارید یک ساعت فکر کنید و بدون اینکه سراغ منابع بروید به حافظه خود مراجعه و به آن فشار بیاورید؛ زمان بگیرید؛ جای مطالب را پیدا و آنها را یادداشت کنید. به فرض میخواهید یک الگوریتم در رابطه با نحوه مواجهه با مدارات مرتبه اول ارائه کنید که چطور باید اینها را حل کنیم؟ اول چه کاری انجام دهیم؟ به چند نوع حالت در این مدارات برخورد می کنیم؟ نحوه حل این سوالات در چه حالتی است؟ اگر مقدار پرش دار باشد باید چه کار کنیم؟ و حالت های مختلفی که داریم کدام است؟ تیتر مطالب رو از روی جزوه بردارید اما راهکار و درسنامه را نگاه نکنید و خودتان بنویسید. مطمئن باشید با این روش این مطالب برای همیشه در ذهنتان تثبیت میشود و سر جلسه کنکور خیلی سریع می توانید به آن دستیابی داشته باشید.
این راهکار، خیلی مهم و تجربه شخصی خودم می باشد که می تواند به شما در برطرف کردن احساس فراموشی کمک کند.
لایوآموز همراه همیشگی شما در مسیر موفقیت
مطالعه این مقالات را به شما پیشنهاد میکنیم
روش مطالعه برای امتحانات نهايی
مدیریت زمان در ایام امتحانات
نکات طلایی شب امتحان
دوره های مرتبط

وبینار مشاوره و برنامه ریزی کنکور ارشد برق 1402
در این سری وبینارها در مورد کنکور کارشناسی ارشد برق موارد مهم عنوان می شود و به سوالات مهم اعضا پاسخ داده می شود . قبل از برنامه ریزی برای کنکور حتما این وبینار را ببینید تا بتوانید یک برنامه ریزی اصولی داشته باشید .
درس و تست نظریه ها و مبانی خط مشی گذاری دولتی دکتری ۱۴۰۲
در این دوره درسنامه به طور کامل تدریس و نکات هر بخش به تفضیل بیان خواهد شد.
کلاس درس و تست نظریه ها و مبانی مدیریت دولتی دکتری ۱۴۰۲
در این دوره درسنامه به طور کامل تدریس و نکات هر بخش به تفضیل بیان خواهد شد.
کلاس درس و تست مدیریت استراتژیک پیشرفته دکتری ۱۴۰۲
در این دوره درسنامه به طور کامل تدریس و نکات هر بخش به تفضیل بیان خواهد شد.
کلاس درس و تست بازاریابی و مدیریت بازار پیشرفته دکتری ۱۴۰۲
کلاس درس و تست بازاریابی و مدیریت بازار پیشرفته دکتری ۱۴۰۲
در این دوره درسنامه به طور کامل تدریس و نکات هر بخش به تفضیل بیان خواهد شد.
درس و تست اصول و مبانی مدیریت از دیدگاه اسلام دکتری ۱۴۰۲
در این دوره درسنامه به طور کامل تدریس و نکات هر بخش به تفضیل بیان خواهد شد.
کلاس آنلاین درس و تست مبانی سازمانی و مدیریت دکتری ۱۴۰۲
در این دوره درسنامه به طور کامل تدریس و نکات هر بخش به تفضیل بیان خواهد شد.
کلاس آنلاین درس و تست آمار و کاربرد ان در مدیریت دکتری ۱۴۰۲
کلاس آنلاین درس و تست آمار و کاربرد ان در مدیریت دکتری ۱۴۰۲
در این دوره درسنامه به طور کامل تدریس و نکات هر بخش به تفضیل بیان خواهد شد.


کسب موفقیت در مشاغل کارمندی - از کارمندی تا مدیریت
این دوره شامل مباحث زیر می باشد 1-1 – دوره مرغ و تخم مرغ : آماده شدن برای ورود به بازار کار از ابتدای ورود به دانشگاه و سربازی 1-2 – رزومه نویسی و مصاحبه 1-3 – از کارمندی تا مدیریت : نیازها و مراحل رشد از کارمند ساده تا رسیدن به پستهای مدیریتی 1-4 – ساخت برند شخصی