بازار کار رشتههای مهندسی برق در مقطع کارشناسی ارشد

همواره برای دانشجویان این سوال مطرح بوده که کدام یک از گرایشهای مهندسی برق در مقطع ارشد از بازار کار و یا آینده شغلی بهتری برخوردار است. اگر از بازار کار گرایشهای متفاوت ارشد مهندسی برق اطلاع داشته باشید، گام مهمی را در تعیین مسیر زندگی خود برداشتهاید و توانستهاید گرایشی متناسب با علاقه، تواناییهای فردی و اهداف موردنظرتان در آینده انتخاب کنید. بدیهی است هرچه گرایش تناسب بیشتری با فارغالتحصیلان داشته باشد، هنگام ورود به بازار کار بازدهی بیشتری را به ارمغان میآورد. در مقاله پیشرو قصد داریم شما را با گرایشهای گوناگون ارشد برق آشنا کنیم.
بازار کار مهندسی برق گرایش قدرت
به باور بسیاری از داوطلبان، جایگاه اول بازار کار در میان گرایشهای مهندسی برق متعلق به گرایش قدرت میباشد. به دلیل اهمیت تولید و تامین برق به عنوان یکی از زیرساختهای اصلی کشور، این گرایش از بازار کار بهتری نسبت به سایر گرایشها برخوردار است. اما بزرگترین مشکل در بازار کار مهندسی برق زیاد بودن تقاضای کار در عین کمبودن بازار کار است. هر ساله تعداد زیادی از دانشجویان در رشته برق فارغالتحصیل میشوند و از طرفی بازار کار کافی برای همه وجود ندارد. در قدم بعدی، مشکل دیگر کمبودن میزان حقوق است؛ مادامی که یک دانشجوی فارغالتحصیل برق از مهارت، تجربه و سابقه کار زیادی برخوردار نباشد، حقوق مناسبی دریافت نمیکند. بنابراین سطح درآمد بالا در رشته برق مستلزم صرف زمان زیادی جهت کسب تجربه و تخصص میباشد. اما همانطور که در بالا ذکر کردیم، گرایش قدرت از بازار کار بهتری برخوردار بوده و بیشترین موقعیت شغلی آن در کارخانجات صنعتی با اتوماسیونهای سنگین، دستگاههای چندکاره برقی با چندین شیفت کاری و نیروگاهها میباشد. علاوه بر موارد ذکر شده، این گرایش جنبه عملی بیشتری دارد و متناسب با آن دسته از دانشجویانی است که به جنبه عملیاتی و فنی مهندسی برق علاقهمندند. در نتیجه از طرف مردان تقاضای بیشتری در این گرایش نسبت به زنان وجود دارد. گرایشهایی چون سیستمهای انرژی تجدیدپذیر، گرایشهای مدیریتی، برنامهریزی و طراحی در سیستمهای قدرت بیشر متناسب با روحیه و فیزیک جنس مونث میباشد. از طرفی باتوجه به محدودبودن بازار کار این گرایشها، که سطح حقوق پایینتری را در پی دارد، شانس زنان را برای بهدست آوردن شغل بیشتر میکند. زیرا معمولا زنان قانع به سطح حقوق پایینتری نسبت به آقایان هستند. حوزه بازاریابی پروژهها و تاسیسات و فروش تجهیزات نیروگاهها نیز از مشاغل تازه رونقگرفته میباشند که متاسفانه در برابر مهندسان از محبوبیت کمی برخورداراند، اما با داشتن مهارت مناسب میتوان به میزان حقوق بالایی دست یافت.
بازار کار مهندسی برق گرایش الکترونیک
اگر معیار بازار کار را درنظر بگیریم، میتوان گفت گرایش الکترونیک جایگاه دوم را در میان سایر گرایشهای مهندسی برق دارا میباشد. یکی از دلایل اقبال نسبت به این رشته مربوط به سر و کار داشتن آن با مدارات، آی سیها و سنسورها و از طرفی ورود به عصر دیجیتال میباشد که منجر به افزایش جذابیت کار با بردهای کنترلی و میکروکنترلرها شده است. در حالت کلی گرایش الکترونیک از رشته مهندسی برق یک گرایش بسیار پرکاربرد در زمینههای مختلفی اعم از صنایع سبک تا صنایع سنگین است.
هرگاه بحث طراحی و استفاده از مدارات گوناگون، اتوماسیون و ریزکترلرها با کمک سنسورها و یا سایر لوازم الکترونیکی پیش آید، نشانی از گرایش الکترونیک میتوان در آن یافت. بازار کار رشته مهندسی برق بنابر دلایل گوناگون در سالهای اخیر دچار رکود شده که به طبع بر بازار کار گرایش الکترونیک نیز تاثیر گذاشته است.شاید اگر بخواهیم به یکی از دلایل اصلی مهاجرت دانشجویان نخبه مهندسی برق به خارج از کشور اشاره کنیم، باید مواردی چون نبود بازار کار متناسب با دانش آنها و همچنین سطح پایین حقوق را درنظر بگیریم.
به طور کلی انتخاب گرایش بیش از هرچیزی به علاقه فردی بستگی دارد؛ اما همانطور که در بالا ذکر شد، بازار کار گرایش الکترونیک در جایگاه دوم در میان سایر گرایشها قرار دارد. لازم به ذکر است که امروزه گرایشهایی همچون مخابرات به سبب گسترش زیرساختهای اینترنتی و موبایلی مورد توجه قرار گرفتهاند و به احتمال زیاد در آیندهای نزدیک جایگزین گرایش الکترونیک در رده دوم این رتبهبندی بازار کار خواهد شد.
با کاهش میزان بازار کار، مشاغل کمتر شناخته شدهای همچون کارشناسی فروش در میان جویندگان کار رشته برق کمکم رایج میگردد. باتوجه به عرضه کالاهای تخصصی در صنعت برق، نیاز به کارشناسان فروش متخصص بیش از پیش احساس میشود. برخورداری مهندسان برق از روابط عمومی مناسب و مهارت بالا در فروش، میزان درآمد بالایی را برای آنها در پی خواهد داشت. علاوه بر موارد ذکر شده ورود مهندسان الکترونیک به حوزه تعمیرات تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی یکی از مواردی است که میتوان از آن به عنوان فرصت شغلی در این گرایش نام برد که درآمد بدی ندارد.
بازار کار مهندسی برق گرایش مخابرات
در بین داوطلبین و اساتید برق در زمینه رتبهبندی گرایش مخابرات از لحاظ بازار کار اختلاف زیادی وجود دارد. در این بین بعضی معتقدند جایگاه دوم، بعضی دیگر به جایگاه سوم اعتقاد دارند و دسته آخر جایگاه چهارم را برای این گرایش در نظر میگیرند. در حالت کلی این گرایش بعد از قدرت و الکترونیک قرار میگیرد؛ اگرچه تعداد زیادی از صاحبنظران به سبب رشد پرسرعت صنایع مخابراتی و ارتباطی در کشور، جایگاه این گرایش را تا رده دوم بالا میآورند و برخی حتی معتقدند که اگر گسترش صنایع مخابراتی با همین سرعت ادامه یابد، رده اول بازار کار توسط متخصصین این گرایش از قدرتیها گرفته خواهد شد. در مجموع گرایشهای مخابرات و کنترل، گرایشهایی با چشمانداز رو به توسعه میباشند که بازار کار آنها روز به روز در حال افزایش است. اما از گرایشهایی چون مهندسی پزشکی و بیوالکتریک نیز در این بین نباید غفلت کرد. در آخر اگر گرایشی با چشمانداز روشن و رو به رشد در زمینه بازار کار برایتان مهم است، از گرایش مخابرات غافل نشوید.
بازار کار مهندسی برق گرایش کنترل
این گرایش در رده چهارم رتبهبندی بازار کار کلی رشته برق قرار دارد. این گرایش با مسائلی همچون کارکرد بهینه و مناسب یک ماشین و یا دستگاه از لحاظ برقی سر و کار دارد. بنابراین میتواند جذابترین گرایش در جهت طراحی دستگاهها و یا بروز خلاقیت در اختراع یک ماشین باشد. اگرچه این گرایش در قلمرو گرایشهای فعال در زمینه عملیاتی قرار میگیرد و در نتیجه جذابیتی ذاتی با خود به همراه دارد، اما به دلیل برخورداری از پایه ریاضیاتی، از نظر مطالعه بسیار سخت و سنگین میباشد. باتوجه به بینرشتهای بودن این گرایش که در واقع پل واسط بین رشتههای فنی و مهندسی به حساب میآید، نیاز به هوش خلاق مهندسی در جنبههای مختلف دارد. عموما افرادی در این رشته موفق میشوند که هنر طراحی و بهکارگیری المانهای مناسب را جهت کنترل و ساخت دارا باشند.
این گرایش نیز شامل بازار رو به رکود مهندسی برق میشود و از طرفی به دلیل سختی با گرایش پرطرفداری طرف نیستیم.
بازار کار مهندسی برق گرایش پزشکی (بیوالکتریک)
این گرایش از لحاظ بازار کار در سطح رو به رشدی قرار دارد. به جهت تبدیل شدن رشته پزشکی به رشته اول کشور و قرابتی که این رشته با علم پزشکی دارد، دانشجویان زیادی از دوره لیسانس جذب این گرایش میشوند. حتی برخی دانشآموزان در همان دوره لیسانس در این گرایش شروع به تحصیل میکنند. در سالهای اخیر ایجاد جو گسترده به نفع پزشکی، سرمایهگذاریهای بزرگی را به سمت رشتههای مرتبط با پزشکی جذب کرده است. بنابراین رشتههای مهندسی که به طور مستقیم درگیر با پزشکی هستند مانند بیوالکتریک در میان دانشجویان برق طرفدار زیادی پیدا کرده است.
اگرچه این گرایش در بازار کار امروز ایران محسنات زیادی دارد، اما فارغالتحصیلان این رشته به جای اشتغال به طراحی و ساخت تجهیزات پزشکی، بیشتر به تعمیرکننده این تجهیزات تبدیل میشوند. با گسترش بیمارستانهای خصوصی و استفاده از تجهیزات پزشکی گران قیمت، شاهد استخدام این افراد در بیمارستانها هستیم.
ترجیح مسئولان این بیمارستانها بر این است که دستگاهها با کنترل و چک مداوم توسط مهندسان پزشکی سالم بمانند و هزینه گزافی به بیمارستان تحمیل نشود. مسئله تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی در کنار رشد واردات تجهیزات بیمارستانی سبب شده است تا مهندسان پزشکی، به طور ویژه متخصصان بیوالکتریک که دارای دید مهندسی بالاتری میباشند برای این امر درنظر گرفته شوند. در نتیجه باید گفت این رشته دو جنبه دارد: جنبه مهندسی تعمیر و نگهداری و جنبه فروش و بازاریابی.
بازار کار مهندسی برق گرایش مکاترونیک
در این گرایش با بازار کار بسیار محدودی روبهرو هستیم که لزوم داشتن میزان مهارت بالا در سه شاخه برق، کامپیوتر و مکانیک تحصیل در این گرایش را سخت کرده است. لازم به ذکر است علاوه بر محدودیت بازار کار، به دلیل عدم تعریف جایگاه شغلی خاص برای این گرایش، مسئله بازار کار در حالت مبهمی قرار دارد. این گرایش از محبوبیت چندانی در میان داوطلبین برخوردار نیست و معمولا در اولویت پایانی آنها قرار میگیرد. و بازار کار اصلی آن در واقع بازار کار کلی رشته برق میباشد. مانند تدریس، جذب در هیئت علمی، کارشناس فروش و ...
دوره های مرتبط
کارگاه نکته و تست روانشناسی بالینی
کارگاه نکته و تست روانشناسی بالینی در 2 روز و مجموعا به مدت 12 ساعت با تدریس استاد مقدم برگزار میشود.این دوره برای دانشجویان متقاضی کنکور ارشد روانشناسی پیشنهاد میشود.

کارگاه نکته وتست روانشناسی رشد
کارگاه نکته و تست روانشناسی رشد در 2 روز و مجموعا به مدت 12 ساعت با تدریس استاد مقدم برگزار میشود.این دوره برای دانشجویان متقاضی کنکور ارشد روانشناسی پیشنهاد میشود.

کارگاه نکته وتست روانشناسی فیزیولوژیک
کارگاه نکته و تست روانشناسی فیزیولوژیک در 2 روز و مجموعا به مدت 12 ساعت با تدریس استاد مقدم برگزار میشود.این دوره برای دانشجویان متقاضی کنکور ارشد روانشناسی پیشنهاد میشود.
کارگاه نکته وتست روانشناسی مرضی
کارگاه نکته و تست روانشناسی مرضی با تدریس استاد مقدم طی 2 روز و مجموعا 12 ساعت تدریس برگزار میشود.این دوره به دانشجویان متقاضی شرکت در کنکور ارشد روانشناسی پیشنهاد میشود.

کارگاه نکته و تست زبان تخصصی ارشد روانشناسی
کارگاه نکته و تست زبان تخصصی ارشد روانشناسی با تدریس استاد حشمتی طی 2 روز و مجموعا 8 ساعت تدریس برگزار میشود.این دوره به دانشجویان متقاضی شرکت در کنکور ارشد روانشناسی پیشنهاد میشود.

کارگاه نکته و تست آمار و روش تحقیق روانشناسی
کارگاه نکته و تست آمار و روش تحقیق در 3 روز و مجموعا به مدت 15 ساعت با تدریس استاد صفایی برگزار میشه.این دوره برای دانشجویان متقاضی کنکور ارشد روانشناسی پیشنهاد میشود.



